Piger vælger naturfag til, men fra igen
Ny analyse fra Engineer the Future viser, at piger vælger naturfag til i gymnasiet, men fra på de videregående uddannelser
ANALYSE
5. januar 2019
Trods stigende optag på landets ingeniør-, IT- og naturvidenskabsuddannelser over de senere år, viser ny prognose fra Danmarks teknologiske Alliance, Engineer the future, at Danmark kommer til at stå over for massiv mangel på højtuddannet teknologisk arbejdskraft i 2025.
Beregninger foretaget af Ingeniørforeningen, IDA for Engineer the future slår fast, at der kommer til at mangle 10.000 STEM-kandidater i 2025 (STEM: Science, Tech, Engineering, Math). Heraf vil der mangle 6.500 civil- og diplomingeniører og 3.500 naturvidenskabelige kandidater.
Den voldsomme mangel på teknologisk ekspertise kan ifølge Thomas Damkjær Petersen, formand for Engineer the future og IDA, spænde ben for både vækst og velfærd i Danmark.
”Vi har de se seneste år arbejdet intenst på at promovere de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser i alliancen Engineer the future og med det stigende optag, kan vi glæde os over, at vi nået et stykke. Vi står imidlertid stadig med en beklagelig arbejdskraftmangel og en kæmpe udfordring med udsigt til flaskehalse, der risikerer at skade virksomhedernes vækstpotentiale og dermed også fremtidens velfærd," forklarer Thomas Damkjær Petersen.
Danmark halter fortsat bagud i international sammenhæng, når det handler om unges interesse for STEM-uddannelser. Det skal vi have ændret på, hvis danske virksomheder skal kunne klare sig i den internationale konkurrence
- Thomas Damkjær Petersen, formand for Engineer the future og IDA
Danmark halter bagud
En tidligere prognose fra 2015 viste, at Danmark ville komme til at mangle 13.500 tekniske og naturvidenskabelige kandidater i 2025. Der er altså sket et fald i arbejdskraftmanglen siden da, men det ændrer ikke ved, at der fortsat er et massivt behov for at få flere til at vælge uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi og it, understreger Thomas Damkjær Petersen.
”Danmark halter fortsat bagud i international sammenhæng, når det handler om unges interesse for ingeniør-, it- og scienceuddannelser. Det skal vi have ændret på, hvis danske virksomheder skal kunne klare sig i den internationale konkurrence,” påpeger Thomas Damkjær Petersen og henviser til OECD’s rapport, Education at a Glance 2017, der viser, at Danmark ligger i bunden, når det kommer til, hvor stor en andel af de unge, der vælger ingeniør-, naturvidenskabelige og it-uddannelser.
Af rapporten fremgår det, at Danmark kun lige klemmer sig forbi Belgien, Luxembourg, Holland og Tyrkiet.
Også hos Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll vækker manglen på ingeniør-, it- og science-uddannede bekymring.
”Vi glæder os over, at flere har søgt ind på ingeniørstudiet de senere år. Men det er altafgørende for vores fremtid, at endnu flere går den vej, så Danmark står stærkt i den globale konkurrence. Ingeniørmanglen er en udfordring, der skal tages seriøst, hvis ikke opgaverne skal flytte til udlandet. Der skal sættes stærkere ind allerede i folkeskolen, så vi sikrer, at flere unge får lysten og de rette forudsætninger for en uddannelse for eksempel som ingeniør. Og vi i branchen skal være med til at skabe en ny fortælling om ingeniører og cand.scienter, der kan styrke den faglige stolthed og tiltrække unge til faget, ved at synliggøre, at vi er dem, der skaber løsninger på fremtidens største udfordringer,” siger Ib Enevoldsen, administrerende direktør for Rambøll i Danmark.