Unge prioriterer løn og arbejdsmiljø højest, når de skal finde deres første job
Kronik af Laura Klitgaard, formand for IDA og Engineer the Future - Eva Rindom, adm. direktør, Atkins - Rotem Hershko, senior vice president & head of business platforms, Mærsk og Charlotte Mark, adm. direktør, Microsoft Development Center Copenhagen
DEBAT
4. juli 2022
Det er stadig lønnen og et godt arbejdsmiljø unge prioriterer højest, når de skal ud på arbejdsmarkedet.
Kampen om at tiltrække og fastholde unge medarbejdere er intensiveret de seneste år. Det skærper kravene til de danske virksomheder, og vi skal i dag arbejde meget mere målrettet end vi nogensinde har gjort på at forstå de unge og gøre os attraktive. Vi mener det godt, når vi fortæller de unge, at det er dem, der skal løse verdens store udfordringer, som overrakte vi dem en dyrebar gave. At det er dem, der skal bremse klimaforandringerne, sikre den grønne omstilling og gå forrest i vores virksomheders digitale transformation. Men vejen til de unges hjerter, og ikke mindst deres arbejdskraft, er ikke blot at tilbyde et job, hvor man kan arbejde med de helt store dagsordener.
Kontanter, kollegaer og konkrete opgaver
De unge ved godt, at det er vigtigt at sætte fokus på de store samfunds- og verdensudfordringer, men det er ikke alle unge, der magter at skulle bære det store pres på deres skuldre. Over halvdelen af de unge er bekymrede for fremtiden, kvinder lidt mere end mænd. De ser det som en selvfølge, at alle virksomheder arbejder fokuseret på de store dagsordener. Derfor ser kun 10 pct af de unge det som en væsentlig parameter for deres eget jobvalg ifølge en ny undersøgelse lavet af Epinion for Danmarks teknologiske alliance – Engineer the Future. Det der tænder gnisten i en stor gruppe af unge, og får dem til at vælge en karriere i vores virksomheder, er det konkrete og det nære. Det er udsigten til et job med en god løn (58%), et godt og mangfoldigt arbejdsmiljø, med gode kollegaer (50%) og et inkluderende arbejdsmiljø, hvor de hjælper andre mennesker (20%). I fortællingen om vores virksomheder skal vi derfor huske både det store og det nære. Vi skal som virksomheder være med til at reducere barriererne og give de unge plads til at vælge en fremtid, de kan se sig selv i, lykkes i og trives med. Vi skal vise dem, at en karriere i vores virksomheder kan imødekomme deres drømme for fremtiden og åbne mange døre – også på tværs af landegrænser. Lige nu skal en hel masse unge beslutte, hvilke uddannelser og dermed også hvilken karrierevej, de skal vælge. Det er et valg, de unge oplever som stærkt definerende for deres fremtid, og de frygter at vælge ”forkert”. Derfor er det ikke så underligt, at næsten hver anden studiesøgende er i tvivl.
Der er brug for mange måder at tænke på
Vi ved, at Danmark i 2030 kommer til at mangle 13.000 kandidater inden for områderne ingeniør, it og science, og den seneste analyse fra IT Branchen viser, at 90 pct. af virksomhederne mangler it-folk. Manglen på kompetencer er også en mangel på mangfoldighed, og det er et problem, for vi har brug for medarbejdere, der ser verden fra forskellige perspektiver. Øget fokus på diversitet vil uden tvivl øge den danske vækst og innovation og dermed også de danske eksportmuligheder. Forskelligartede ejere, ledere og medarbejdere giver nye kunder og skaber mere strategiske partnerskaber lige som det øger det økonomiske afkast. Vi er ikke i tvivl om, at vi både skal øge antallet af ansøgere og mangfoldigheden inden for de tekniske og naturvidenskabelige brancher, for det er helt afgørende for erhvervslivets evne til at udvikle innovative løsninger, der skaber værdi for alle.
Det er vores ansvar ude i virksomhederne at skabe plads til unge medarbejdere, der ser verden forskelligt, for vi har brug for flere, og vi har brug for diversiteten. Frem mod den 5. juli skal en masse unge beslutte, hvilke uddannelser, de vil søge ind på. Vi skal sørge for, at alle unge ved, at det er en mulighed at vælge en levevej indenfor ingeniør, it eller science, og lande i et job, hvor der er brug for deres måde at tænke på, hvor man kan være med til at hjælpe mennesker, ved at løse konkrete problemer i et arbejdsmiljø, der er rummeligt og inkluderende. Vi byder alle velkommen og håber på, at ingen lader sig begrænse.
Kronikken blev oprindeligt publiceret i Børsen d. 4. juli 2022. Den oprindelige artikel kan også tilgås via: Debat: Kære virksomheder, vejen til de nyuddannedes hjerter går gennem god løn og gode kollegaer