Færre unge søger mod ingeniør, it og science

PRESSEMEDDELELSE

5. juli 2022

Færre unge har i år valgt at søge ind på ingeniør, it og science, viser de samlede nye ansøgningstal for de videregående uddannelser.

Antallet af ansøgere til ikke-dimensionerede ingeniør-, it- og science-uddannelser er samlet set faldet mindre end det generelle fald og diplomingeniør og civilingeniør er fortsat er på top 10 over de mest søgte uddannelser.

Laura Klitgaard, som er formand for Ingeniørforeningen IDA og for Danmarks teknologiske alliance, Engineer the Future ærgrer sig alligevel over faldet:

” Vi ved, at de unge interesserer sig for at opnå teknologiske og digitale handlekompetencer, tre ud af fire vil gerne gøre en forskel. Virksomhederne står klar og mange små og store udfordringer i samfundet venter på at blive løst, f.eks. indenfor sundhedsydelser, digital sikkerhed eller bæredygtig omstilling,” siger Laura Klitgaard.

Vi ved, at de unge interesserer sig for at opnå teknologiske og digitale handlekompetencer, tre ud af fire vil gerne gøre en forskel. Virksomhederne står klar og mange små og store udfordringer i samfundet venter på at blive løst, f.eks. indenfor sundhedsydelser, digital sikkerhed eller bæredygtig omstilling

- Laura Klitgaard, formand for Engineer the Future

Den nyeste fremskrivning viser, at der fortsat er hårdt brug for flere kandidater indenfor området. Ifølge en analyse foretaget for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA vil der i 2030 mangle 13.000 kandidater inden for områderne ingeniør, it og science. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik eller it-uddannelse.

”Vi skal være dygtige og sætte ind alle steder i fødekæden for fortsat at rekruttere flere til uddannelserne, også dem, der ikke umiddelbart tror, at det siger dem noget. Vores samfund og verden har brug for mange forskellige måder at tænke på i udviklingen af teknologiske, it og naturvidenskabelige løsninger,” siger Laura Klitgaard.

Et langt, sejt træk

Selvom mange nye studerende indenfor ingeniør, it og science møder op på universiteterne efter sommerferien, skal der fortsat arbejdes på det lange, seje træk, siger markedsdirektør i den store danske, rådgivende ingeniørvirksomhed, COWI, Michael Knørr Skov:

”Erhvervslivet kan, som det ser ud nu, så let som ingenting opsuge dem i spændende jobs, når de er færdige, jobs, hvor de kan være med til at løse samfundsudfordringer både herhjemme og på globalt plan. Det ved vi, de gerne vil deltage i”, siger han.

COWI har aktuelt 115 ubesatte stillinger alene i Danmark. Virksomheden er i kraftig vækst og må sige nej til opgaver på grund af manglende ressourcer.

Erhvervslivet kan, som det ser ud nu, så let som ingenting opsuge dem i spændende jobs, når de er færdige, jobs, hvor de kan være med til at løse samfundsudfordringer både herhjemme og på globalt plan. Det ved vi, de gerne vil deltage i

- Michael Knørr Skov, markedsdirektør , COWI

Et fag med muligheder

En af de unge, der har søgt ind på ingeniøruddannelsen, er Rakel Zander Ebdrup. Efter sommerferien begynder den 19-årige student at læse matematik og teknologi på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby:

”Det er vigtigt for mig at vælge et fag med mange og brede arbejdsmuligheder bagefter. Den uddannelse, jeg vælger, kan føre til mange andre erhverv, ” siger hun.

Hun har på forhånd undersøgt uddannelsen og faget nøje, blandt andet ved at tale med familie og venner. I hendes øjne har ingeniørfaget intet med nørderi at gøre, som nogen tror. Tværtimod kan man bruge det til at gøre verden bedre:

”Det har stor betydning for mig at jeg kan gøre en forskel i mit fag, det skal være meningsfyldt og bæredygtigt, det jeg laver, og det kan ingeniørfaget. ” siger hun.

Det er vigtigt for mig at vælge et fag med mange og brede arbejdsmuligheder bagefter. Den uddannelse, jeg vælger, kan føre til mange andre erhverv

- Rakel Zander Ebdrup, studerende Danmarks Tekniske Universitet

Kontaktperson

 • KK-Wind Solutions
 • Microsoft
 • Lego Education
 • Siemens
 • AU-Aarhus Universitet
 • Lego
 • Siemens Gamesa
 • GTS-Godkendt Teknologisk Service
 • DSE-De Studerendes Erhvervskontakt
 • SDU-Syddansk Universitet
 • Logo SYSTRA
 • MAN ES Pwmc R Pos Rgb 600