Nogle funktionaliteter vises ikke i Internet Explorer - brug en af disse browsere for at få den bedste oplevelse: Chrome, Safari eller Firefox. Vi beklager ulejligheden.

Har I snakket om studievalg?

95% af forældrene siger ja, mens det kun er 50% af de unge

Vi gør dig klar til at snakke studievalg

Mange unge står overfor et svært valg: studievalget, og du kan tilbyde hjælp. Det kan være en stor hjælp for dem at tale om det.

Se guiden her på siden igennem, før I starter snakken.

Sæt cirka en time af, så har I tid til at snakke emnerne godt igennem. Har I ikke så lang tid, så se 'take-away menuen' længere nede på siden - det tager 10-20 minutter.

Om I vil snakke over en kop kaffe, på en lang gåtur eller et tredje sted - det er helt op til jer.

 

Samtaleguiden - 1 time

Download som PDF eller følg guiden her på siden.

Samtaleguiden i pdf

Kære forældre - eller andre tætte voksne

Samtaleguiden starter lige der, hvor tvivlen og de mange muligheder fylder hovedet, og er første skridt på vejen mod et godt studievalg.

Guiden giver ikke konkrete anvisninger eller anbefaler ét rigtigt studie, men hjælper med at træffe et studievalg baseret på personlighed og styrker. Den kan fx også bruges til at vurdere to konkrete studier op imod hinanden.

Samtaleguiden kan gennemføres fra start til slut, men I kan også tage den i etaper eller udvælge de spørgsmål, som giver bedst mening for lige netop jer.

God fornøjelse!

Før samtalen

1. At gøre en forskel

2. Engagement

3. Relationer

4. Positive følelser

5. At lykkes og komme i mål

Efter samtalen

 

Find inspiration

Anita, Marianne og Flemming har brugt guiden til at snakke med deres unge om studievalg. Se her, hvad de fik ud af det.

 

Take-away samtalemenu - 10-20 minutter

Hvis I så har brug for en dybere snak en anden dag, så kan I tage fat i den fulde samtaleguide til en times snak om studievalg.

Kære forældre - eller andre tætte voksne

Denne take-away samtalemenu er for dig, som ønsker at tage en indledende samtale om studievalg med dit næsten voksne barn, og som kan sætte 10 – 20 minutter af.

I skal tale om tre af de emner, som er vigtigst for et vellykket studievalg. 

God fornøjelse!

1. At gøre en forskel

2. Relationer

3. Positive følelser

Efter samtalen

 

Eksperter

Samtaleguiden er udviklet i samarbejde med førende eksperter, som har bidraget med hver deres perspektiv på, hvorfor samtalen om studievalg er vigtig.

Med hjælp fra eksperterne har vi udviklet en samtaleguide, der har til formål at skabe bedre samtaler mellem unge og deres forældre om studievalg.

Få mere at vide om eksperterne her:

 

Hvorfor?

Engineer the Future og studievalg

Samtaleguiden er et gratis redskab til unge, der ønsker at træffe et personligt studievalg - og deres voksne.

Samtaleguiden er ment som en hjælp til at tage en snak, som kommer hele vejen rundt om den unge, der skal træffe et studievalg. Guiden inddrager alt det som forældre og nære venner kender til den unge – styrker, kompetencer, drømme osv.

Vi har skabt en samtaleguide – ikke en test. Samtalen giver den unge et bedre grundlag for at træffe sit eget studievalg – ikke nødvendigvis et entydigt resultat, men en hjælp til at få øje på muligheder, som ellers ville blive overset.

”Jeg valgte forkert i første omgang, og det havde jeg ikke hvis jeg havde taget samtaleguiden. Og det var præcis de her spørgsmål, som jeg vendte tilbage til, da jeg skulle finde ud af hvorfor det her studie ikke duede, og hvad jeg så ville.”
– Deltager på samtalesalon efter at have prøvet samtaleguiden.

Samtaleguiden er skabt af Engineer the Future i samarbejde med tre førende eksperter og Fremtidsfabrik.