Adskillige unge går i disse dage og overvejer, hvilket studie de skal søge ind på i forbindelse med Kvote 2-ansøgningsfristen til videregående uddannelse den 15. marts. Forældre spiller en central rolle i de unges uddannelsesvalg, men usikkerhed og tvivl præger ofte studiesamtalerne mellem forældre og deres børn. Forældrene holder sig lidt tilbage, der danses om den varme grød, og de unge ender ofte med at opleve stilheden som usagte forventninger. Det får desværre mange unge til at føle et unødigt pres i forbindelse med studievalget.
Det er de erfaringer generationsforsker Tanja Hall har gjort i forbindelse med udarbejdelsen af en ny kampagne, 'Samtaleguide', der skal gøre det lettere for forældre og deres børn at få hul på den svære men vigtige samtale om studievalg.
”Vi har talt med 21 unge og deres forældre for at finde ud af, hvad der er på spil, når der tales om studievalg. Og vi har kunnet konstatere, at forældrene er meget usikre. ’Hvad passer til mit barn?’ Kan jeg overhovedet guide, når jeg ikke kender alle uddannelserne?' Den type spørgsmål stiller mange forældre sig selv, og det får dem til famle sig vej gennem samtalen,” fortæller Tanja Hall fra Fremtidsfabrik.
I et survey udarbejdet af Undervisnings- og Forskningsministeriet i 2016, fortalte 50 % af de adspurgte unge, at de taler med deres forældre om studievalg. 25% angiver, at de ikke spørger nogen som helst til råds. I samme analyse dokumenteres, at 95% af forældre oplever, at de taler med deres børn om valg af uddannelse.
”Der er altså markant forskel på, hvor meget børn og voksne oplever, at de taler med hinanden om studievalg, hvilket tyder på, at parterne har behov for at blive hjulpet på vej til en bedre type samtale. Vi har derfor udviklet en guide, der inspirerer forældre og unge til at tage snakken, så forældrene kan forløses som ressourcepersoner,” siger Tanja Hall.