Nogle funktionaliteter vises ikke i Internet Explorer - brug en af disse browsere for at få den bedste oplevelse: Chrome, Safari eller Firefox. Vi beklager ulejligheden.

Fra møbler til medical devices

 
ARTIKLER
30. januar 2017

Harley-entusiast, møbelsnedker og ingeniørstuderende: ”Jeg var overbevist om, at ingeniørstudiet kun var for 12-tals-typer, men sådan er det ikke”

Emil Finkelstein har ét meget simpelt budskab: ’Du kan, hvad du vil, hvis du vil det nok’. Den 33-årige tidligere møbelsnedker og nuværende ingeniørstuderende er et omvandrende bevis på, at det ikke kræver rene 12-taller i matematik og fysik at blive optaget på og gennemføre et ingeniørstudium, men at man med godt gammeldags hårdt arbejde og viljestyrke kan klare det - og det endda ret godt.

Med en matematisk studentereksamen på den pæne side af middel og efter otte år som møbelsnedker, tog han i 2012 en radikal beslutning. Han søgte ind på diplomingeniøruddannelsen på DTU i Lyngby for at læse til maskiningeniør. En beslutning han på ingen måde har fortrudt:

”Jeg troede egentlig, at ingeniører var nogle gryntegrinende typer, der spiste ostepops, var über-kloge og brugte alt deres tid på at kode computerprogrammer i mørke kældre”, fortæller Emil grinende, mens han læner sig frem i stolen og trækker sig i det røde skæg:

”Men det er et studie for alle typer af mennesker. Jeg har aldrig selv været noget matematisk geni, det skal jeg da være den første til at indrømme. ”

Faktisk var Emil ved at droppe ud på grund af matematikken i gymnasiet. En dag hev hans matematiklærer ham imidlertid til side og sagde: ’Nogen kan bare, og så er der alle os andre, der må arbejde os til det’.

Det blev et vendepunkt for Emil:

”Det lyder som en kliché, men der skete altså bare noget den dag. Jeg blev stædig og begyndte at knokle til jeg forstod matematikken. Sådan har det været lige siden. ”

Emil er blot en af de mange danske håndværkere, der hvert år læser videre til ingeniør. Har man en studentereksamen med den rigtige fagkombination kan man søge direkte ind på ingeniørstudiet, ellers tilbyder de danske ingeniøruddannelser adgangsgivende kurser for håndværkere, der ingen studentereksamen har.

Selv om Emil egentlig havde det rigtig godt som møbelsnedker med fast job og tid til at dyrke sin hobby, gamle Harley-Davidson-motorcykler fra 40’erne, manglede der noget: Flere udfordringer og et større perspektiv i arbejdet. Med en forkærlighed for kvalitet og godt design overvejede han både arkitektskolen og Danmarks Designskole. Men efter at have besøgt ingeniøruddannelserne til Åbent Hus var han ikke i tvivl: Han skulle være maskiningeniør.

”Her kunne jeg dyrke min passion for at designe og bygge og samtidig blive klogere”, forklarer Emil.

En 3 ½-årig uddannelse var til at overskue for den daværende håndværker, ligesom det tiltalte ham, at der i løbet af uddannelsen var indlagt et halvt års hands-on praktik i en virksomhed.

Han husker stadig den første dag på studiet, da han stod i auditoriet uden at kende et øje:

”Universitetet var en højborg, som jeg gik ind til med ærefrygt. Det var skræmmende, men jeg sagde til mig selv, at nu måtte jeg tage en dag ad gangen. Og overraskende nok får jeg bedre karakterer på studiet, end jeg nogensinde gjorde på gymnasiet. Her kan jeg pludselig se, hvad matematikken kan bruges til, og det er helt vildt motiverende.”

Efter de 3 ½ år på diplomuddannelsen valgte Emil at bygge oven på med en kandidatgrad (2 år). I dag har han kun 12 måneder tilbage af studiet og har fået studiejob hos NNE, der designer, bygger og optimerer fabrikker til produktion af lægemidler. Her sidder han i afdelingen Drug Delivery og er med til at udvikle fremtidens medical devices – små, håndholdte mekaniske vidundere på størrelse med en smartphone, der er designet til at sprøjte medicin ind i kroppen på syge mennesker.

”Jeg er med til at designe produkter, der gør syge menneskers liv lettere. Det er da stort! ” siger han.

Det betyder dog ikke at han har fortrudt, at han har brugt otte år af sin karriere som håndværker. Tværtimod.

”Når du har lært at møde op i en skurvogn kl. 7 om morgenen på en råkold byggeplads, eller når du skal aflevere et stort projekt med en urealistisk kort frist, så ved du hvad det vil sige at smøge ærmerne op. Det har givet mig et ”fjerde gear” som gavner mig nu, når studiet indimellem er krævende, og der er deadlines, der skal nås.

Ifølge Emil har håndværkertiden desuden lært ham at omsætte ideer til reelle, funktionsdygtige produkter og givet ham en visuel forståelse, der i høj grad er brugbar på studiet såvel som på arbejdet. ”

Han indrømmer, at overgangen fra fuldtidsløn til SU har været barsk. Mere pasta, mindre luksus, men det handler ifølge ham selv om at tage langtidsbrillerne på og se ingeniørstudiet som en gave til sig selv.

”Det er en stor beslutning at skulle skifte karrierevej på den måde, men jeg har valgt at tage et livsændrende valg, og det skal jeg også love for, at det har været. Det er en af de bedste beslutninger, jeg har taget i hele mit liv”.

Emil kigger lidt ned og siger mens han griner i skægget ”Nå ja, og så har jeg for øvrigt også hørt, at lønnen som ingeniør ikke er så ringe endda, og det tager jeg bestemt også gerne med”.

Kontaktpersoner

Sara Rosendal

Seniorkonsulent

sara@engineerthefuture.dk 2337 3494
 logo
 logo
lm windpower logo
 logo
Foreningen af Rådgivende ingeniører logo
 logo
 logo
 logo
 logo
 logo
 logo
 logo