Efteruddannelse i engineering
Fagdidaktisk kompetenceløft
Siden 2019 har regionale pilotprojekter i Region Midt og Region Hovedstaden været i gang med det formål at undersøge engineeringmetodens potentiale i en gymnasiekontekst samt udvikle ’best practice’ for implementering af metoden i naturvidenskabsundervisningen.
I alt deltager 30 lærere fra syv gymnasier i projekterne. Hertil kommer 5 lærere fra tre gymnasier i Region Nord, der har afprøvet engineeringforløb fra Region Midt og bidraget til erfaringsindsamling.
Den første evaluering fra Region Midt-pilotprojektet viser engineerings potentiale i gymnasiet, herunder, at engineering:
- i særdeleshed bidrager til metodekendskab og undersøgelseskompetence.
- udvikler elevernes generiske kompetencer (problemløsningsevne, kreativitet/innovation, samarbejde og vedholdenhed).
- tilfører flere frihedsgrader til det undersøgende arbejde i naturfagene.
- skaber motivation og engagement hos eleverne.
Kompetenceudviklingsforløbet er tilrettelagt efter den forskningsbaserede Q-model, hvor man veksler mellem workshops ude af huset og praksisperioder på gymnasierne. For at sikre forankring af metoden er efteruddannelse af hele faglærergruppen og inddragelse af gymnasieledelsen væsentlige elementer i efteruddannelsesindsatsen. Efteruddannelsesforløbene afholdes i samarbejde mellem Engineer the Future og forskere og efteruddannere fra VIA University College og Københavns Professionshøjskole.
På baggrund af erfaringerne fra Region Midt-projektet er der beskrevet en engineeringdidaktik til gymnasiet.
Engineeringdidaktik til gymnasiet
Engineering til hele landet
Det er målet, at engineeringmetoden på sigt skal udbredes til gymnasier i hele landet gennem et nationalt kompetenceløft. Hvis du er interesseret i at høre mere om mulighederne for videreuddannelse i engineeringmetoden på dit gymnasie, enten som et fuldt kompetenceudviklingsforløb eller kortere workshops, kan du kontakte seniorkonsulent Anne Hansen.
Hvad mener lærerne om engineering?
Hvad mener eleverne om engineering?
Kontakt

Engineering i gymnasiet er finansieret af Region Midt og Region Hovedstaden.