Skimmelsvampe - venner og fjender

Skimmelsvampe - venner og fjender

Mit besøg

Jeg viser jer skimmelsvampenes fantastiske mikro-verden og viser eksempler på skimmelsvampeproblemer fra dit hjem og fra industrien, men vil også komme med eksempler på de mange kemikalier og produkter der fremstilles ved hjælp af skimmelsvampe.

Jeg fortæller hvordan man bruger en helhedsorienteret tankegang, kemiske fingeraftryk og DNA analyser til at løse og forebygge svampeproblemer og til at lede efter nye interessante svampe, der kan producere fremtidens medicin eller naturlige ingredienser til bl.a. levnedsmidler.

Mine aktiviteter

Jeg vil på mit besøg:

  • Lade eleverne stille løbende spørgsmål, der gerne må sprænge rammerne for mit besøg.
  • Tage muggent materiale med, eventuelt svampekulturer.
  • Lade eleverne tage mugne materialer med hjemmefra, som vi sammen kigger på.

Mit arbejde og min uddannelse

Jeg er seniorforsker med speciale i skimmelsvampe og indeklimakvalitet. I mere end 30 år har jeg arbejdet som forsker med at blive klogere på skimmelsvampenes mangfoldighed.

Jeg fokuserer på hvordan svampene vokser og på deres evne til at danne fx enzymer, lægemidler og farvestoffer, men også deres evne til at danne giftige mykotoksiner, som vi ikke ønsker i vores mad eller dyrefoder.

En vigtig del af mit arbejde er at formidle og undervise, og jeg har derfor holdt utallige foredrag på skoler, gymnasier og til møder overalt i verden – og jeg er rigtig glad for at fortælle om skimmelsvampenes fantastiske verden.

Mig

Når jeg har fri holder jeg meget af at være ude i naturen og holde øje med fuglene – og selvfølgelig svampene.

Når vejret er godt ræser jeg gerne rundt i skovene på min mountainbike, men kan også nyde at hygge med familie og venner.